BUGET 2015. Medicii și profesorii vor avea salarii mai mari anul viitor

BUGET 2015. Medicii și profesorii vor avea salarii mai mari anul viitor
Publicat: 11/12/2014, 17:56

Salariile medicilor și cele ale profesorilor vor crește în 2015. Astfel, de la 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază, al soldelor funcției de bază și al salariilor funcției de bază în cazul personalului din unitățile medico-sociale și din sistemul public de asistență socială se va majora cu 100 de lei față de luna decembrie, potrivit raportului pe bugetul anului 2015.

Excepție de la regulă vor face doar în cazul celor care anul viitor ar beneficia de majorări ale salariului de bază cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a creșterii salariului de bază minim brut pe țară.

Personalul didactic și cel didactic auxiliar din învățământ va obține majorări salariale cu până la 5% începând cu 1 martie, respectiv cu până la 5% începând cu 1 septembrie.

Salariile celorlalți bugetari vor rămân înghețate.

Salariu minim brut de 1.050 de lei în 2015

Salariul de bază minim brut pe țară se va majora în 2015 în două etape. Dacă la ora actuală acesta este de 900 de lei, în ianuarie ar urma să crească la 975 de lei, iar din iulie să ajungă la 1.050 de lei. Aproximativ 1,5 milioane de angajați vor avea de câștigat de pe urma acestei majorări.

Și în 2014 salariul de bază minim brut a crescut gradual. În prima etapă, la 1 ianuarie 2014 acesta a crescut de la 800 de lei la 850 de lei. În a doua etapă, acesta a fost majorat cu încă 50 de lei și a ajuns la 900 de lei.

Măsurile implementate în 2015 în domeniul ocupării forței de muncă

În 2015, dar și în perioada 2016-2017, vor fi implementate legi revizuite în 2014, respectiv legea nr. 76/2002, nr. 279/2005, nr 72/2007 și nr. 335/2013. Unele dintre cele mai importante măsuri cuprinse de acestea sunt:

– completarea veniturilor salariale ale angajaților prin acordarea unei sume în valoare de 30% din cuantumul indemnizației de șomaj la care ar fi avut dreptul aceștia dacă nu se angajau

– absolvenții instituțiilor de învățământ și cei ai școlilor speciale, de cel puțin 16 ani, care se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de 12 luni primesc o primă de încadrare

– șomerii de lungă durată primesc prime de mobilitate

– timp de 12 luni sunt subvenționate locurile de muncă pentru angajatorii care angajează pe o durată nedeterminată absolvenți, șomeri de peste 45 de ani sau care sunt unici susținători în familii monoparentale și persoane cu handicap

– stimularea angajatorilor care încheie contracte de ucenicie prin acordarea unei subvenții, pe întreaga perioadă a contractelor, de 60% din valoarea indicatorului social de referință. Banii vin din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

– angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării acestuia o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință

– angajatorii care angajează elevi sau studenți pe perioada vacanțelor beneficiază, pentru fiecare dintre ei, pe o perioadă de cel mult 60 de zile, de un stimulent financiar lunar egal cu jumătate din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

70% din românii de 20-64 de ani vor munci până în 2020

În raportul pe bugetul de anul viitor este menționat și angajamentul făcut de România ca parte a Strategiei Europa 2020.

„Obiectivul general este promovarea și creșterea ocupării forței de muncă în scopul atingerii până în 2020 a unei rate de ocupare de 70% pentru populația în vârstă de 20-64, în concordanță cu prioritățile Strategiei Europa 2020”, se arată în document.

Se va pune astfel accent pe creșterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, în rândul persoanelor inactive și al șomerilor și pe întărirea capacității administrative a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și a agențiilor teritoriale.

Europa 2020 este strategia UE de creștere economică. Aceasta cuprinde cinci obiective majore, legate de ocuparea forței de muncă, inovare, educație, incluziune socială și mediu și energie, care trebuie îndeplinite până în anul 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Cum poţi da valoare fotografiilor tale, cu un print foto calitativ, rapid şi profitabil
×